27.06.2023
Jak fungují fotovoltaické elektrárny a komu se vyplatí

Někoho může na fotovoltaice lákat finanční úspora, pro jiného je hlavním argumentem ekologická udržitelnost a energetická soběstačnost. Komu se solární panely na střeše vyplatí, jak komplikované je jejich pořízení a kolik prostoru na to potřebujete? 

Fotovoltaické elektrárny zjednodušeně řečeno vyrábějí elektřinu ze slunečního záření. Domácí solární elektřina dokáže ušetřit v rodinném rozpočtu peníze, protože snižuje objem draze nakoupené energie od dodavatelů – obzvláště v současnosti, kdy se cena elektřiny nakoupené za velkoobchodní ceny na burze blíží astronomickým výšinám. Pozitivní vliv fotovoltaické elektrárny na ročním vyúčtování elektřiny pocítíte jednoznačně, protože nebudete platit drahou energii z distribuční sítě. Otázka je, o kolik méně budete platit. To záleží na mnoha faktorech – mj. na chování v domácnosti, ale také na účinnosti a produktivitě solárních panelů. To je dáno hlavně jejich materiálem, technologickým řešením, polohou, počasím, orientací nebo sklonem. 

 

Co je nutné promyslet před pořízením fotovoltaiky

Jedna z klíčových věcí je, jestli máte na vlastní fotovoltaickou elektrárnu dostatečný prostor. Požadavek z dotací totiž je, aby byla elektrárna umístěna na střeše, garáži či pergole, což samo o sobě činí nároky na dostatečný prostor. Neméně důležitá je také spotřeba domácnosti a její návyky. Lámete si hlavu nad tím, od jaké spotřeby má smysl pořídit si fotovoltaiku? Odborníci se shodují, že vaše spotřeba by měla být alespoň 2,5 megawatthodiny za rok. Ve většině případů se instalace fotovoltaiky vyplatí. Fotovoltaika s teplou vodou má průměrnou návratnost investice kolem šesti sedmi let, fotovoltaika s možností uložení nevyužité energie do baterií kolem deseti let. Samotná životnost se pohybuje kolem pětadvaceti let. 

 

Z čeho se fotovoltaika vyrábí

Fotovoltaická elektrárna se skládá z fotovoltaických panelů, které zahrnují celé množství fotovoltaických článků – jinými slovy jsou to polovodičové diody. Ty jsou nezbytné pro klíčový jev – když dopadá sluneční záření na fotovoltaický článek, vzniká uvnitř fotoelektrický jev, jehož důsledkem je právě získání elektrické energie. Samotné fotovoltaické panely jsou většinou vyráběny z křemíku. Dražším materiálem je arsenid galia, který bývá účinnější, ale kvůli obsahu arzenu se zase hůře likviduje. 

 

Pořiďte si FVE na míru

Silná finanční skupina LAMA Energy Group má své portfolio firem v rámci energetiky, finančnictví, telekomunikací nebo těžby surovin, a to napříč několika kontinenty. Zabývá se také instalací fotovoltaických elektráren. Stačí na webu vyplnit online formulář, následně se s vámi spojí operátor a domluví termín prohlídky specializovaného technika. Technik s vámi projde možnosti instalace FVE a navrhne nejvhodnější řešení realizace. Po schůzce s ním obdržíte konkrétní nabídku na míru včetně informace o výše dotace, kterou můžete na fotovoltaiku čerpat. Pokud se rozhodnete nabídku využít, podepíšete smlouvu a po uhrazení zálohy proběhne instalace panelů FVE s napojením na soustavu.


Zpět na novinky