14.06.2023
Účinnost fotovoltaických panelů je díky moderním technologiím stále vyšší

Stále více Čechů se zajímá o úsporné bydlení a hledá cesty k energetické soběstačnosti. Tento trend ještě umocňuje situace na energetickém trhu, která je spojená s dramatickým růstem cen a nejistými vyhlídkami do budoucna. Jednou z oblíbených variant řešení je elektřina ze slunce. Přemýšlíte o fotovoltaickém systému a váháte nad jeho účinností? Zjistěte, jaké solární panely se nejvíce hodí k vašemu obydlí.

Solárních panelů na střechách rodinných domů raketově přibývá. Příčinou je zvýšený zájem o udržitelný způsob života i to, že díky dotačnímu programu Nová zelená úsporám mohou být náklady spojené s instalací a zprovozněním fotovoltaiky výrazně nižší. Jediná otázka, kterou zpravidla řeší každý, než se rozhodně přistoupit k tomuto kroku, je: Jakou má fotovoltaický systém vlastně účinnost? Jde o velmi důležitý údaj, který vám ukáže, kolik sluneční energie dokáže panel přeměnit na elektřinu. Poslední statistiky ukazují, že účinnost fotovoltaických panelů dlouhodobě roste. 

 

Budoucnost solárních panelů

V současné době se efektivita tohoto pomocníka snižující energetickou náročnost domu nejčastěji pohybuje v rozmezí dvanácti až sedmnácti procent. Teorie praví, že solární panely mohou dosáhnout účinnosti maximálně 34 procent, z fyzikálních důvodů to více nejde. Vezmeme-li v potaz, jak rychle se vyvíjejí nové a stále modernější technologie, bude se v budoucnu výkon solárních panelů ještě zvyšovat a aspirovat na maximální hranici. Pro rodinné domy se nejvíce hodí sluneční systémy zapojené do veřejné sítě – mají tu výhodu, že kdykoli fotovoltaický systém vyrábí přebytek energie, vrací se nevyužitá energie zpět do distribuční sítě. A naopak, v době, kdy máte nedostatek vlastního výkonu, jej můžete pohodlně odebírat z rozvodné sítě a nemusíte mít obavy, že byste byli bez energií. Solární panely navíc můžete využít i k ohřevu vody. 

 

Jak si zařídit instalaci fotovoltaiky

Dobře zvolená instalační firma znamená spokojené užívání fotovoltaické elektrárny a minimum starostí s jejím provozem. Problémů, které se mohou vyskytnout po neprofesionální instalaci, je totiž celá řada – do střechy může po instalaci zatékat, elektrárna může fungovat špatně nebo vám mohou hrozit sankce od úřadů kvůli špatné dokumentaci. Když si vyberete fotovoltaický systém, montáž elektrárny obvykle trvá zhruba tři až čtyři měsíce od podepsání smlouvy a zaplacení zálohy. Cena fotovoltaiky záleží na instalovaném výkonu a na velikosti bateriového úložiště. U LAMA Home, jednoho z předních dodavatelů fotovoltaických elektráren, můžete nejlevnější fotovoltaiku pořídit už za 170 tisíc včetně dotace.

 

Proč si zvolit fotovoltaiku od LAMA Home

Spolehlivý a prověřený dodavatel, jako je LAMA Home, vám sestaví řešení, které bude přesně vyhovovat vašim očekáváním a potřebám. Po zjištění stavu nemovitosti a vašich potřeb sestaví řešení fotovoltaiky na klíč, včetně řešení získání dotace na fotovoltaickou elektrárnu. Je navíc součástí silné finanční skupiny LAMA Energy Group, která má své portfolio firem v rámci energetiky, finančnictví, telekomunikací nebo těžby surovin napříč několika kontinenty. Je to navíc výhodné, protože přebytečnou energii, kterou například v létě nespotřebujete, vykoupí zpět za férové ceny. Díky výkupu tak budete mít nižší účet za energie.


Zpět na novinky