13.05.2023
Co vzít v potaz, než investujete do fotovoltaiky?

Otázka pořízení fotovoltaické elektrárny v posledních letech vyvstává častěji než kdy dříve. Děje se tak důsledkem nestabilní energetické situace a ožehavého tématu zelené energie. Jaké důvody máte vy? Přečtěte si, co byste měli vzít v potaz, než do fotovoltaiky investujete.

Fotovoltaika by měla dávat ekonomický smysl

Ať už jsou vaše důvody pro pořízení fotovoltaiky jakékoli, vždy by měla dávat ekonomický smysl. Pořizovací náklady nejsou nejnižší a jedná se o poměrně velkou investici, a to i přesto, že na ni lze získat finance z dotačního programu. Když pomineme to, zda je váš dům vhodný pro fotovoltaickou elektrárnu, je potřeba mít na paměti, že pro nejefektivnější využití solární energie bude možná potřeba přizpůsobit váš životní styl. Například tím, že by se spotřebiče měly zapínat v době, kdy elektrárna vyrábí nejvíce energie. Toto ovšem řeší fotovoltaiky s bateriovým systémem, do kterého lze nevyužitou energii uložit a využít později. Využití energie tak lze efektivně rozložit. Zde je však potřeba dbát na kvalitu bateriového systému. „Použité baterie musí mít dlouhou životnost a dostatečnou kapacitu. V LAMA home využíváme výkonnou baterii WINSTON ThunderSky, která patří mezi ty nejlepší na trhu,“ říká energetický expert Jakub Tobiáš.

Je váš dům pro fotovoltaiku vhodný?

Podmínkou pro získání dotace na fotovoltaiku je umístit ji na střechu domu, garáže či pergoly. Velkou roli zde tak hraje to, kde se váš dům nachází. Není zastíněn velkým množstvím stromů nebo okolními budovami? Důležitým kritériem je také stav střechy. Panely se na ní instalují na dobu několika desítek let a je nutné, aby je střecha unesla. Pokud je váš dům částečně zastíněn, není třeba panikařit. Panely se umisťují na různé strany a s různým sklonem. „Pokud má někdo pochybnosti o tom, zda pro něj bude fotovoltaika výhodná a efektivní, určitě doporučuji nejprve kontaktovat dodavatele, který odborně posoudí, jakého výkonu lze dosáhnout a případně navrhne celý systém tak, aby byl co nejefektivnější,“ dodává Tobiáš z LAMA home.

Fotovoltaika = lepší zhodnocení nemovitosti

Někdo může s pořízením fotovoltaiky váhat i z toho důvodu, že se v budoucnu plánuje stěhovat. Fotovoltaický systém přitom výrazně zvyšuje zhodnocení nemovitosti. Dům s vlastním zdrojem bude mít podstatně vyšší hodnotu, a to nejen kvůli úsporám na energiích, ale také díky lepšímu energetickému štítku, který v dnešní době představuje velké plus.

Před výběrem dodavatele si udělejte průzkum

Výběr fotovoltaiky a dodavatele, který zařídí její instalaci, není záležitostí na hodinu. Výběr musí být pečlivý a měli byste srovnat, jaké máte možnosti. V tuzemsku nyní fotovoltaiku nabízí mnoho společností a vás by kromě ceny měly nejvíce zajímat faktory jako kvalita použitých technologií a podpora při návrhu a realizaci. „Váš dodavatel by vás měl celým procesem provést a vymyslet řešení na míru vašim potřebám. Důležitá je i administrativní podpora při vyřízení žádosti o dotaci, která má mnoho náležitostí a ty musí být dodržené, jinak se s dotací můžete rozloučit. Výběru dodavatele tak věnujte dostatek času,“ uzavírá Jakub Tobiáš za společnost LAMA home.


Zpět na novinky