22.05.2023
Inteligentní domy: Jak přesně vám ušetří peníze?

Co si představíte pod pojmem inteligentní dům? Většina lidí vnímá tento typ stavby jako stavbu s velmi pokročilými možnostmi ovládání jednotlivých prvků. Málokdo ale vidí to, že právě díky vzdálenému přístupu a pokročilému ovládání je inteligentní dům zároveň i domem, který v budoucnu podstatně sníží výdaje za energie.

Inteligentní domy

U inteligentních staveb můžete z jednoho místa sledovat chod celého domu. Ovládat můžete základní spotřebiče určené k ohřevu, vytápění, větrání nebo zavlažování. Také můžete ovládat osvětlení nebo optimálně využívat zdroje energie pro regulaci spotřebičů. A to vše s jedním důležitým cílem, dosáhnout finančních úspor a zároveň neohrozit váš vlastní komfort.

Důraz  na kvalitu

U inteligentního domu podstatně zjednodušíte chod domácnosti a budete pány situace. Důraz je ale potřeba klást na kvalitu instalovaného softwaru a koncových prvků. V opačném případě se celý koncept chytré domácnosti může proměnit ve vaši největší noční můru. „Zvyšující se poptávka po chytrých domovech umožnila nárůst nabídky a firem, které nabízí instalaci těchto řešení, neustále přibývá. Pokud ale někde není prostor na kompromisy, tak je to právě zde. Zvažujete-li, že svoji nemovitost proměníte v inteligentní nemovitost, doporučuji udělat si velmi podrobný průzkum a zjistit si recenze u společností, které pro instalaci zvažujete,“ říká Jakub Tobiáš ze společnosti zabývající se instalací chytrých a zelených technologií LAMA HOME.

Cíl inteligentních staveb

Ta mj. nabízí i kompletní realizaci elektroinstalací včetně koncových prvků a využívá produkty těch nejlepších hráčů na trhu, jakým jsou například společnosti KNX nebo Loxone. „Nabízíme všechny funkce chytrých domů, jaké si umíte představit. Můžete ovládat osvětlení, stínění, klimatizaci, topení, audio, zabezpečení a dokonce i údržbu bazénu nebo sauny. Zároveň máte vždy přehled a jistotu, že jsou veškeré energie využívány maximálně efektivně a že nic neběží zbytečně. To je hlavním cílem inteligentních domácností a právě zde dochází k největším úsporám,“ dodává Tobiáš.

Kombinace s ostatními technologiemi

Největší smysl software dává v kombinaci s ostatními technologiemi, jako je fotovoltaika, tepelné čerpadlo, podlahové vytápění nebo rekuperace. Proto je dobré celý projekt svěřit společnosti, na kterou jste se obrátili kvůli realizaci, od samého začátku. „Mnoho lidí si myslí, že inteligentní domácnost lze vytvořit jen pro zcela novou stavbu. A přestože to je možná v mnoha ohledech jednodušší a projektoví manažeři mají volnější ruce, vše lze aplikovat i na stojící stavby. I starou nemovitost dovedeme přetvořit na chytrou nemovitost, která přestane být energetický žroutem a začne vás poslouchat na slovo,“ uzavírá Jakub Tobiáš za LAMA HOME.


Zpět na novinky