11.05.2023
Pronikněte do tajů domácí fotovoltaiky a zjistěte, jak se s ní dá dlouhodobě šetřit

Češi řeší svízelnou situaci s rostoucími cenami energií různě. Hitem jsou poslední dobou domácí fotovoltaické elektrárny (FVE), alternativní zdroje vytápění jako čerpadlo nebo vytápění klimatizací. Způsobů, jak mít do značné míry výdaje za energie pod kontrolou, existuje mnoho. Málokterý je ale tak efektivní jako vlastní zdroj vytápění, který vás činí nezávislým na dodavatelům zvenčí, kteří si určují vlastní podmínku odběru a do jisté míry i cenu.

Situace na trhu s elektřinou připomíná jízdu na horské dráze bez zapnutých bezpečnostních pásů. Vyhlídky do budoucna nejsou o nic růžovější, a tak pokud jste se těmito myšlenkami ještě nezaobírali, je nejvyšší čas začít uvažovat o tom, jak brát dlouhodobě elektřinu z levnějšího zdroje. V posledních měsících raketově stoupá zájem lidí o fotovoltaické systémy, které vyrábějí levnou a ekologickou elektřinu ze slunečního záření.

V porovnání s klasickými formami produkce elektrické energie fotovoltaika neškodí životnímu prostředí, je to plně obnovitelný zdroj elektřiny. Dá se říct, že i nevyčerpatelný. K její výrobě totiž nemusíte pálit uhlí nebo štěpit jádro. Jediné, co opravdu potřebujete, jsou sluneční paprsky – a ty jsou dostupné všem a zadarmo. Věřte, že se to vyplatí. Pokud například žijete v rodinném domě s elektrickým vytápěním, ročně můžete s domácí fotovoltaikou ušetři zhruba šedesát až sedmdesát tisíc korun ročně.

Fotovoltaika nejsou jen solární panely

Domácí fotovoltaika je mnohem více než jen solární panely na střeše. Odborníci doporučují promyslet předem celý systém hospodaření s elektřinou. Z pohledu ekonomické investice je nejlepší vždy spotřebovat maximum toho, co si sami na střeše vyrobíte. Ekonomický profit je ostatně hlavním motivátorem pro pořízení domácí fotovoltaiky pro více než polovinu zájemců. Ve zbylých případech je to hlavně vize soběstačnosti v okamžiku výpadku dodávek elektřiny z běžné distribuční sítě nebo ekologický aspekt výroby elektřiny.

Slabinou všech solárních elektráren je, že nejvíce energie vyrábějí od jara do podzimu, kdy je sluneční aktivita nejvyšší. V tuto dobu máme zároveň nižší spotřebu elektřiny než v zimě, kdy přirozeně více topíme a svítíme. Pokud si pořídíte fotovoltaiku s akumulací, můžete si ukládat přebytky energie třeba z léta a využít ji v zimním čase. Za tuto službu se sice platí poplatek a zároveň platíte za distribuci elektrické energie, ale zase ušetříte na silové elektřině. Existují dva typy – solární panely s akumulací do vody a solární panely s baterií. V prvním případě je přebytek elektřiny nasměrován do speciální nádrže s vodou, kterou ohřívá. Tato teplá voda pak najde využití v domácnosti třeba v kohoutku nebo i na topení. V druhém případě systém ukládá zbytkovou energii na horší časy trochu chytřejším způsobem – do baterie. Na tento typ získáte vyšší dotaci a zároveň dosáhnete rychlejší návratnosti investice.

Domácí fotovoltaika od stabilního lokálního dodavatele

Dobře zvolená instalační firma znamená spokojené užívání fotovoltaické elektrárny a minimum starostí s jejím provozem. Problémů, které se mohou vyskytnout po neprofesionální instalaci, je totiž celá řada – do střechy může po instalaci zatékat, elektrárna může fungovat špatně nebo vám mohou hrozit sankce od úřadů kvůli špatné dokumentaci. Když si vyberete fotovoltaický systém, montáž elektrárny obvykle trvá zhruba tři až čtyři měsíce od podepsání smlouvy a zaplacení zálohy. Cena fotovoltaiky záleží na instalovaném výkonu a na velikosti bateriového úložiště. U LAMA home, jednoho z předních dodavatelů fotovoltaických elektráren, můžete nejlevnější fotovoltaiku pořídit už za 199 tisíc včetně dotace.


Zpět na novinky