28.09.2023
Nová zelená úsporám pokračuje v přijímání žádostí!

Po více než dvouměsíční pauze lze opět žádat o dotační podporu v rámci programu Nová zelená úsporám. Vlastníci bytových domů mohou své žádosti posílat od 19. září. Majitelům rodinných domů se možnost zažádat o dotaci otevře o týden později. Stejně pak i pro ty, kteří se chystají zapojit do podprogramu „Oprav dům po babičce“. Nová zelená úsporám Light běží bez přerušení.

Kromě toho, že program znovu běží, je pozitivní zprávou pro zájemce o dotaci také rozšířené portfólium možností čerpání. Nově finanční příspěvek pokryje také kupříkladu výměnu starého plynového kotle za tepelné čerpadlo. „Program jsme rozšířili tak, aby motivoval všechny vlastníky rodinných i bytových domů k renovacím, které jim přinesou významné úspory, zvýší komfort jejich bydlení a přispějí k renovaci bytového fondu,“ říká ministr životního prostředí Petr Hladík.

Pozitivní ohlasy na znovuspuštění a rozšíření NZÚ přicházejí i ze strany České fotovoltaické asociace, která odborně posuzuje přínosy obnovitelných zdrojů energie. Kromě toho zde také kladně hodnotí podprogram „Oprav dům po babičce“, který ve veřejném prostoru rezonuje již delší dobu. „Opravit starý dům, je velmi často nejen časově ale i finančně mnohem náročnější než postavit zbrusu nový. Proto nechápu některé politiky a část veřejnosti, kteří se postavili proti vypsání programu a negativně hodnotili možnost větší dotace. Není možné pouze stavět nové, a staré ponechat bez ladu a skladu,“ upozorňuje Petr Maule, ředitel ČFA.

V programech NZÚ bylo žadatelům vyplaceno již více než 22 miliard korun s průměrnou výší dotace téměř 200 000 Kč. Díky tomu se stala zejména fotovoltaika daleko dostupnějším řešením pro úspornou a ekologickou domácnost. Pokud zvažujete žádost o dotaci v rámci NZÚ, přečtěte si více o možnostech čerpání a podmínkách na webu: www.novazelenausporam.cz

 


Zpět na novinky